ZDRAVÁ SVAČINKA

Pomazánka z pečené zeleniny

Na tento recept využijeme jakoukoliv zeleninu, kterou zrovna sklízíme na zahrádce. K tomu pár surovin na dochucení a už tu máme jednoduchou a zdravou pomazánku! Základem je zeleninu před pečením dostatečně osolit, polít olejem a ochutit bylinkami.

Suroviny: 1/2 dýně hokkaido (či jiné dýně), 1 mrkev, 1 petržel, 2 stroužky česneku, 50 g červené čočky, čerstvé nebo sušené bylinky (tymián, rozmarýn, oregano), olivový olej, sůl, pepř, semínka.

Postup: všechnu zeleninu očistíme a nakrájíme na větší kousky na plech, česnek necháme vcelku. Zalijeme olejem, posolíme, posypeme pořádně bylinkami a dáme do trouby na 180 st.C po 30 minut. Po upečení namačkáme vidličkou nebo pro jemnější konzistenci použijeme ponorný mixér. Dochutit můžeme dýňovými semínky a dýňovým olejem, přidat můžeme i špetku lávové soli. Podáváme s kváskovým chlebem nebo bagetou k svačině. Dozdobíme dle chuti listem salátu, rajčetem, klíčky... Ať chutná!

Mgr. Soňa Malá

ladimjidlem.cz